In het begin was er niemand. Hoe het komt dat er mensen zijn.

(Prometheus/Bert Bakker, 2010)

 

Waar komen de eerste mensen vandaan? Werden ze uit de hemel gegooid, kropen ze uit de aarde naar boven, of kwamen ze uit een ei? Zijn we uit het niets geschapen? Of van goddelijk zweet, zaad of tranen, of misschien van goud, zilver, steen of klei? Er was

niemand bij, maar in alle culturen hebben mensen zich afgevraagd hoe en waarom de eerste mensen ontstonden. En overal is door de eeuwen heen in verhalen uitgelegd hoe het komt dat er mannen en vrouwen zijn.

Over die orthodoxe, onorthodoxe, en soms ook hilarische oorsprongsverhalen schreef Mineke Schipper een uniek boek dat inzicht geeft in universele vragen, onzekerheden en angsten. De echo’s van oude oorsprongsmythen galmen nadrukkelijk na in hedendaagse menselijke verhoudingen.

 

Van In het begin was er niemand is intussen een vijfde druk verschenen. Het is vertaald in het Pools, Hongaars, Koreaans en Japans.

 

Over In het begin was er niemand:

 “… uitermate fascinerend. Schipper heeft een prachtboek geschreven – diepgaand, scherpzinnig, met een aangename distantie en zorgvuldig tot in de kleinste details.”

De Volkskrant. Vijf sterren recensie.

 

 “ Mineke Schipper tracteert ons op scheppingsverhalen die ongebreidelde fantasie oproepen. (…) Wat onmiddellijk opvalt is Schippers zwerflust, verzameldrift, enthousiasme, ijver en nauwgezetheid die ze ook al toonde in haar internationale bestseller Trouw nooit een vrouw met grote voeten. NRC-Handelsblad. Geselecteerd als een van de vier beste boeken van de week.

 

 

Mineke Schipper © 2018